İSO Başkanı Bahçıvan: Reeskont kredilerinin faizi düşürülsün

İstanbul Sanayi Odası Meclisi, Merkez Bankası Politikalarının Sanayi ve Üretim Hayatı Açısından Önemini Masaya Yatırdı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi Kasım ayı olağan toplantısını, “Merkez Bankası Politikalarının Sanayimiz, Üretim Hayatımız ve Finansal İstikrar Açısından Önemi” ana gündemiyle Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda Bahçıvan, “Reeskont kredilerine uygulanan faiz düşürülerek TL kredilerin cazibesinin artırılması gerektiğini” belirtti.

Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya konuk olarak katılan TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun düşürülmesi konusundaki hedeflere ulaşmada yaşanan zorluklara dikkat çekerek, enflasyondaki direncin devam ettiğini vurguladı. Bahçıvan ise, ülke ekonomisinin enflasyona olan güvenini yeniden kazanmanın zorlu bir süreç olduğunu ve disiplinin korunması gerektiğini ifade etti.

“Üretim ve Yatırımdan Vazgeçmek Lüks Değil”

Ülkemizin orta ve uzun vadeli hedeflerine ulaşabilmesi için nitelikli bir üretim hayatına odaklanması gerektiğini belirten Bahçıvan, “Ülkenin koşullarına bakmaksızın üretim ve yatırımdan vazgeçmenin bir lüks olmadığını” söyledi. Bahçıvan, ekonominin dengelenmesi sürecinin devam etmesi ve yüksek katma değerli üretimin önceliklendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Sanayicilerin Merkez Bankası’ndan 8 talebi şu şekilde sıralandı:

  • Reeskont kredilerinin Eximbank aracılığıyla kullandırılmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
  • Reeskont kredilerinde teminat mektubu şartının kaldırılması veya üst limit getirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
  • Reeskont kredilerine uygulanan faizlerin düşürülerek TL kredilerinin cazip hale getirilmesi gerekmektedir.

Diğer talepler arasında, döviz bazlı reeskont kredilerinin tekrar kullandırılması, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi kullanımında yaşadığı kısıtlamaların esnetilmesi ve ihracatçılara yönelik döviz bozdurma zorunluluğunun kaldırılması gibi konular bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir