Heyelan vurmuştu: Can alan binada çarpıcı detay

Çayeli’nde Heyelan Felaketi: 1 Kişi Hayatını Kaybetti

Çayeli ilçesi Çarşıbaşı Mahallesi’nde meydana gelen heyelan felaketi, 18 Kasım’da bölgede etkili olan sağanak, sel ve heyelan sonucunda gerçekleşti. Yamaçtan kopan toprak kütleleri, bitişik 2 apartmanın giriş katlarındaki daireleri doldurarak faciaya neden oldu. Heyelan sonucunda evlerden birinde mahsur kalan 35 yaşındaki Yakup Ali Bayraktar hayatını kaybetti, 4 kişi ise hafif yaralandı. Yaralılar hemen ambulanslarla hastaneye kaldırılırken, çevredeki 64 riskli dairede yaşayanlar ise misafirhanelere tahliye edildi. Yaşanan bu felakette, ilçeye 24 saat içinde metrekareye 120 kilogram yağış düştüğü tespit edildi. Heyelanda giriş katlarına yaklaşık 60 ton toprak dolan binalarla ilgili detaylı incelemeler yapılırken, yamacın üst kısmında çökme yaşanan yol ve tahliye edilen binaların çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı. Ekipler, yamacın üst kısmındaki yolda drenaj ve betonlama çalışması yaparak olası sağanaklarda suyu kontrol altında tutmak için gerekli tedbirleri aldılar.

DUVAR MÜHENDİSLİK ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ

Heyelan felaketi sonrasında bölgede yapılan çalışmalar kapsamında hasar tespit çalışmaları sürdürülüyor. Yapılan ön rapora göre, heyelanın meydana geldiği bölgedeki tüm yapıların tahliyesine gerek olmadığı, raporun tamamlanmasının ardından boşaltılan yapılara ilişkin nihai karar verileceği belirlendi. İncelemelerde, yıkılan betonarme kısmıyla dikkat çeken istinat duvarının mühendislik ömrünü tamamladığı ve heyelan sonrası tonlarca ağırlıktaki toprak kütlesinin duvarları yıkılan evlere girdiği tespit edildi.

‘1 HAFTADA 600 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ’

Çayeli’nde yaşanan heyelan felaketine dair konuşan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Heyelan Araştırma Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Ayberk Kaya, bölgede yaşanan olayların ardında 1 hafta boyunca metrekareye 600 kilogram yağış düşmesinin etkili olduğunu belirtti. Ayrıca bölgede Hemşin merkezli 4.7 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını da hatırlatan Kaya, depremlerin heyelanları tetiklemede önemli bir rol oynadığını vurguladı. Heyelan oluşumunda etkili olan diğer faktörlerden bahseden Kaya, eğimli arazilerde inşaat faaliyetlerinin öncesinde zemin etüdü raporlarının düzgün şekilde yapılması gerektiğini ve mühendislik yöntemlerinin doğru bir şekilde uygulanması gerektiğini belirtti.

‘MÜHENDİSLİK ÖNLEMİ ALINMALI’

Heyelana neden olan istinat duvarının mühendislik ömrünü tamamladığını belirten Kaya, “Mühendislik olarak önlem alınması gerekmektedir. Betonarme yapıların belirli bir süre sonra sürekli yağışla temas halinde kalarak mühendislik ömrünü tamamladığına dikkat çeken Kaya, yapılan incelemeler sonucunda heyelanın bu nedenlerle meydana geldiğini açıkladı. Heyelan felaketi sonucunda yaşanan acı olaylara dikkat çeken Kaya, bölgede alınması gereken mühendislik önlemlerinin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir